Sparetips 1920x680

Aktuelt

Sparetips

Her er noen små og store, men smarte grep til hvordan du kan spare på strømmen! Trikset er å vite hvor det er lurt å spare.

Det store strømsluket
En av de viktigste, og kanskje mest undervurderte måtene man kan spare strøm på, er også en av de enkleste - senk innetemperaturen med 1 grad. For hver grad du senker temperaturen inne, kan du spare rundt 5 % av kostnadene til oppvarming. Tenk på de rommene du oppholder deg i - kanskje du ikke trenger å ha varme på soverommene, men heller åpne dørene for å slippe varmen inn noen timer før du legger deg?

Ta en kjapp dusj
Etter oppvarming av hjemmet, går mesteparten av strømforbruket til oppvarming av vann. Det er derfor en god idé å droppe badekaret og heller ta en kortere dusj i litt kaldere vann. En skikkelig oppfrisker som reduserer strømforbruket. Med andre ord kan det være mye å spare. Det er også viktig å passe på at en skrur kranen helt igjen etter bruk, da en dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen!

Kle på deg litt ekstra
Kle heller på deg enn av deg! La bestemor sin hjemmestrikkede genser komme til sin rett. Ta heller på deg et ekstra lag med klær fremfor å skru opp varmen.

Lukk igjen gardinene
Trekk godt for gardinene i alle rom om natten eller når du skal reise bort - dette reduserer varmetap.

Vask og tørk klærne mer lønnsomt
Reduser bruken av tørketrommel, og tørk så mye du kan på stativ eller snor. Fyll også opp både vaskemaskin og oppvaskmaskin helt før du setter på - maskinen bruker like mye strøm om den er full eller halvfull. I tillegg kan du redusere strømforbruket ved å vaske mye av klesvasken på 30 grader. Vask derfor på lavere temperaturer når du kan!

Slå av det som ikke er i bruk
Slå helt av elektriske gjenstander når de ikke er i bruk. I stedet for å la TV-en stå i standby, så skru den helt av. I tillegg er det lurt å trekke ut stikkontakten på elektriske apparat når de ikke er i bruk.

Avkjøl maten
Avkjøl maten før du setter den inn i kjøleskapet eller legger den i fryseren. På denne måten trenger ikke kjøleskapet og fryseren å bruke unødvendig mye energi på å senke temperaturen på grunn av varm mat.

Bruk sparepærer
Invester i sparepærer fremfor vanlige lyspærer, spesielt for utendørs bruk og i kalde rom. Vanlige lyspærer omdanner bare rundt 5% av energien til lys, mens resten blir til varme. I en sparepære blir 80 % av energien brukt til lys, og de varer mye lenger enn vanlige lyspærer.

Reguler panelovnene mer effektivt
Vurder å investere i moderne, strømsparende panelovner som har timer og kan variere mellom natt- og dagtemperatur automatisk. Om du ikke har anledning til å kjøpe helt nye panelovner, kan du alternativt kjøpe billigere timere som kan benyttes til panelovner du allerede har hjemme. Disse setter du enkelt og greit inn i stikkontakten din, og stiller inn selv.

Kilde: Grønn hverdag, Enova.no, Norsk Teknologi