Wattn strømselskap

05. januar, 2024

Strømprisen dobles i tre av fem norske prisområder

Seniorrågiver i Wattn, Margrete Heltne Hovde, forklarer at årsaken til de høye strømprisene på Østlandet, Vestlandet og Midt-Norge i dag, er at flere finske kraftverk er ute av drift, både kjernekraft, kull og gass. I kombinasjon med den bitende kulden fyker forbruket og prisene til skyhøye nivåer.

Finland har over tid jobbet for å gjøre seg uavhengig av Russisk energiimport, og med dager som i dag med lite vind blir prisene ekstreme. I Finland vil døgnprisen være over 10 kr/kWh, og i den dyreste timen er prisen over 21 kr/kWh.

I Norden har vi et felles kraftmarked, og i dag er prisene i norden klart høyere enn i Europa. Bakgrunnen er at vi har sprengkulde i nesten hele det nordlige området, mens kontinentet ikke har fått den samme kulden. Dette gir maks forbruk med svært stor etterspørsel. Med kulde og lite vind i Norden blir strømmen stort sett hentet fra magasinkraft, kjernekraft og import. Da blir prisen fort svært høy.

Fredag ser man tydelig effekten av sjøkablene. Mens prisen dobles på Østlandet, Midt-Norge og Vestlandet, holder strømprisen seg mye lavere på Sørlandet. At NO2 slipper unna de høyeste prisene, kan de som bor på sørlandet takke utenlandskablene for. Dette vil trolig endre seg til uken når kulden kommer til kontinentet.

Tyskland har lav strømpris på grunn av lav gasspris, og Tyskland og Sør-Norge henger sammen i pris. Så nå får Sørlandet nytte av at denne landsdelen henger sammen med Tyskland, sier Volue-analytikeren Tor Reier Lilleholt.

Fra kl 17.00 til kl.18.00 fredag ettermiddag ligger strømprisene på ca 6 kroner, før nettleie og avgifter – og ikke minst, strømstøtte, som tar det meste av støyten for boligeierne.

Margrete Heltne Hovde 72dpi

Margrete Heltne Hovde

Senior markedsrådgiver, Bedrift

91 31 83 40margrete.hovde@wattn.no

God innsikt gir grunnlag for gode og bærekraftige valg

Ved å kjenne eget forbruk, kombinert med innsikt i kraftmarkedet er en bedre i stand til å ta de rette valgene. Vi tilbyr deg og din bedrift denne innsikten gjennom måneds- og ukesrapporter. Ett godt verktøy for deg som ønsker å ha oversikt over utviklingen i kraftmarkedet.

Jeg vil ha tilsendt kraftmarkedsrapport hver uke