Berdal 4 justert

Kundehistorier

Berdal Gartneri - Energikrevende agurker

Gartner Per Magnus Berdal i Valldal vil aller helst ha sol hver dag. Og lavest mulig strømregning til det han trenger av kunstig lys.

- Selv om agurken vokser i drivhus, er det en lyskrevende vekst å dyrke. Så når sola er framme har det en stor effekt, forteller Per Magnus, stolt tredje generasjons driver av Berdal Gartneri.

Store strømutgifter

Strømregningene kan bli ganske høye når grå- og korte høstdager må kompenseres med kunstig lys i fire drivhus. Berdal Gartneri dyrker ca. 170 tonn eller ca. 510 000 agurker i løpet av sesongen.

- For oss er strøm en stor og tung utgiftspost. Vi driver et relativt lite gartneri i norsk målestokk, og energiforbruket er vår største utgift, forklarer Berdal.

I et normalt år er strømforbruket til lys og varme 1,5 Gwh. I 2018 ble dette 750 000 kroner i strømforbruk pluss nettleie.

Konkurransedyktige

Kraftprisene er et kritisk punkt for gartneridriften og det handler om å få strømmen billigst mulig. Berdal Gartneri valgte produktet Forvaltning Spot i 2016, og er så langt svært fornøyde. Forvaltingsavtalen har en middels grad av forutsigbarhet, og følger i større grad svingningene i markedet enn Fast.

- Frem til 2016 handlet det kun om spotpriser, men etter at vi installerte enda mer lys i drivhusene, føltes det tryggere å gå over på en forvaltningsavtale. At vi sikrer oss med noe fast i spot-avtalen, føles som en slags forsikring som ligger i bunnen, sier Per Magnus.

Gartneriet bruker mest strøm i februar, mars og april – da strømprisene ofte er på sitt høyeste. Sikringsgraden varierer fra rundt 20 til 35 prosent. Selv om man tar noen pristopper, så har avtalen over tid vist seg konkurransedyktig på alle mulige måter, ifølge Per Magnus Berdal.

Lengter etter sola

Et år med godt vær for agurkdyrking merkes på strømforbruket. Godvær med godt sollys betyr nesten dobbelt opp i forhold til inntjeningen. Da sparer de utgifter til energi og får bedre vekst på grunn av sollyset.

- Med mye gråvær må vi tilføre energi på grunn av dårlig lys. Det koster mer, og kunstig lys gir litt dårligere agurkvekst enn lys fra sola, forklarer Per Magnus.

Nært og personlig
Til tross for mange tilbydere og gode bransjeavtaler, har Berdal Gartneri valgt å holde seg til Tafjord kraft.

- Produktet virker å være bra og vi har sans for det nære og lokale. Det gir god personlig kontakt og det er viktig for oss. I en marked som er vanskelig å lese, er det godt å ha gode rådgivere å lene seg på, sier Per Magnus.

De gode historiene fortsetter i Wattn

Berdal Gartneri var kunde av Tafjord Marked før sammenslåingen. Vi er stolte, og utrulig glade over å videreføre det gode samarbeidet i Wattn.