

Bærekraft
Redegjørelse rapporteringsåret 2024
Aktsomhetsvurderinger for bærekraftig forretningspraksis
1. Vår virksomhet
Wattn AS er et strømselskap som er eid av Tafjord Kraft AS, Sogn og Fjordane Energi AS, Tussa Kraft AS og Sognekraft AS. Vår kjernevirksomhet er salg av strøm og energitjenester til privat- og næringskunder i Norge. I 2024 var vi 49 ansatte fordelt mellom seks kontorer langs kysten fra Ålesund i nord og til Kvinnherad i sør. Våre ansatte jobber i ulike stillinger innenfor økonomi og finans, HR, bærekraft, salg og rådgivning, markedsføring, kundesenter, fakturering og innfordring, produktutvikling og digitalisering.
1.1 Våre produkter og tjenester
I tillegg til salg av strøm, tilbyr vi produkter som elbilladere, WattMeter (sanntidsmåler av strømforbruk), sensorer og ulike tjenester som eksempelvis energirådgivning, prisvarsling og smart styring av strømforbruk.
Vårt viktigste bidrag for en bærekraftig omstilling, er å dele av vår kunnskap og legge til rette for at det er enkelt å effektivisere og optimalisere eget strømforbruk. Dette skal vi få til gjennom rådgivning, brukervennlige- og bærekraftige tjenester og gode samarbeid. Vårt overordnede mål er at våre kunder skal bli mer energieffektive enn gjennomsnittskunden i strømmarkedet.
1.2 Vår leverandørkjede
I 2024 hadde selskapet 323 direkte leverandører, alle med base i Skandinavia. I aktsomhetsvurderingen har vi vurdert de 112 leverandørene vi enten har løpende kontrakter med, eller som vi kjøpte tjenester for over en halv million kroner fra i løpet av året. Noen av våre direkte leverandører kjøper råvarer som kommer fra andre deler av verden.
Kommentarer til valg av vurderte leverandører
- Ca. 96 % av innkjøpsverdien ble kjøpt inn fra disse 112 leverandørene.
- Alle de 112 leverandørene holder til i land som:
- scorer 1 på Global Rights Index
- scorer 80 eller mer på korrupsjonsindeksen (The Corruption Perceptions Index)
- kategoriseres som Fritt av Freedom House
- scorer «Low» på The Global Slavery Index (GSI)
1.3 Våre retningslinjer og rutiner for ansvarlighet
1.3.1 Retningslinjer
Wattns forpliktelser til å fremme og respektere menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, er forankret i flere av selskapets policyer og retningslinjer. De viktigste av disse er policy for likestilling og forbud mot diskriminering, etiske retningslinjer for leverandører og ansatte i tillegg til policy for klima, miljø og arbeidsmiljø. Disse policyene og retningslinjene er tilgjengelige på www.wattn.no.
Krav om anstendige arbeidsforhold og respekt for menneskerettigheter er implementert i våre rutiner for innkjøp. Retningslinjene er gjennomgått i fellesmøte for hele organisasjonen, de ligger tilgjengelig på wattn.no. Vi har tydelige forventninger til alle våre leverandører knyttet til hele bærekraftspekteret, herunder menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
1.3.2 Info om hvordan styret er involvert i prosessen
Styret får rapport om status på oppfølgingstiltak ihht. aktsomhetsvurderinger minst en gang i året. På hvert styremøte gis informasjon om HR/HMS internt i bedriften.
1.3.3 Hvordan vi jobber med aktsomhetsvurderinger og hvem er involvert
Det er viktig for oss at både vi og våre leverandører driver virksomheten slik at den ikke er i brudd med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
For å sikre dette arbeidet bruker vi OECDs veiledning for å prioritere og håndtere risiko, spesifikt gjennom implementering av OECDs aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. Modellen har seks trinn som beskriver hvordan virksomheter kan jobbe for mer ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis.
Det andre steget i OECDs aktsomhetsvurderingsmodell innebærer kartlegging og identifisere risiko i egen virksomhet, i leverandørkjeden og blant våre forretningsforbindelser. Vi følger denne fremgangsmåten for å vurdere risiko:
1. Tidligere vurderinger
Vi avklarer om leverandøren allerede har vært gjenstand for en aktsomhetsvurdering. Dersom slik kunnskap finnes, vurderer vi om den fortsatt er relevant og kan benyttes.
2. Overordnet risikoanalyse
Vi gjennomfører en risikovurdering basert på følgende faktorer:
a. Selskapets nasjonalitet
b. Lokasjon
c. Bransje
d. Opprinnelsesland for råvarer
e. Signert etiske retningslinjer
f. Relasjonsgrad
g. Kjente underleverandører
Nytt av året er at vi benytter oss av Factlines, et norskeid, uavhengig selskap spesialisert på oppfølging av etiske, sosiale og miljømessige krav i leverandørkjeder. Analysen dekker menneskerettigheter, anstendig arbeidsforhold og antikorrupsjon.
Informasjon om risiko i produksjonsland er basert på flere kilder, blant annet ITUC (The International Trade Union Confederation) vurdering av arbeidsrettigheter, Transparency Internationals korrupsjonsindeks, United Nations Environment Program Finance Inititative og DFØ sin høyrisikoliste av ulike bransjer. Basert på innhentet informasjon kategoriseres leverandørene inn i ulike risikonivå; lav, medium og høy. Leverandører med lav risiko er i denne omgang vurdert til å ikke ha behov for ytterligere oppfølging.
3. Videre risikovurdering
Leverandørene som får medium eller høy score på steg nummer to, blir gjenstand for en mer detaljert vurdering. Ved bruk av Factlines sender vi ut en spørreundersøkelse for ytterligere analyse. Spørsmålene i egenrapporteringen dekker:
a. Kravene i FNs Global Compact
b. Leverandørenes kjedeinnsikt og oppfølgingspraksis
c. Vurdering av risiko for etiske brudd i relevante produksjonsland.
Egenrapporteringen følger UN Global Compact og OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv, samt kravene i åpenhetsloven. Datainnsamlingen danner grunnlag for å vurdere om praksisen er i tråd med åpenhetsloven.
Den utvidende risikovurdering inkluderer følgende tema:
a. Samfunnsansvar, strategi og retningslinjer
b. Leverandørkjede: oppfølging, innsikt og kontroll
c. Risiko- og aktsomhetsvurderinger
d. Landrisiko
e. Styringssystemer i virksomheten
f. Folkegrupper og miljø
g. Konfliktmineraler
h. Anti-korrupsjon
Får leverandører status «lav risiko» stopper prosessen, får den «middels eller høy risiko» går vi videre i prosessen.
4. Tiltak for risikoreduksjon
Basert på funnene utarbeider vi konkrete tiltak for å redusere risiko. Nødvendige ressurser involveres, både internt og eksternt.
5. Gjennomføring og oppfølging
Tiltakene iverksettes, måles og dokumenteres for å sikre ønsket effekt. Dersom justeringer er nødvendige, foretas disse fortløpende.
6. Evaluering og fremtidssikring
Til slutt evaluerer vi prosessen for å sikre at lignende risiko unngås i fremtiden.
I dag gjennomfører vi aktsomhetsvurderinger en gang i året, men vi er i startfasen med å kunne gjennomføre aktsomhetsvurderinger kontinuerlig gjennom året. Dette da vi har inngått et samarbeid med Factlines, et norskeid, uavhengig selskap spesialisert på analyse og oppfølging av etiske, sosiale og miljømessige krav i leverandørkjeder. Analysen dekker menneskerettigheter, anstendig arbeidsforhold og antikorrupsjon.
Frem til nå har leder for bærekraft, COO, seniorrådgiver HR og CFO vært involvert i arbeidet i det operative med aktsomhetsvurderingene.
1.3.4 Våre varslingskanaler og klagemekanismer
Alle kan sende inn varsel eller klage til e-post adressen varsel@wattn.no. Informasjon om våre varslingsrutiner er del av våre etiske retningslinjer. I tillegg ligger det informasjon tilgjengelig på våre nettsider. Alle ansatte kan anonymt sende varsel gjennom HR-appen «Huma».
Vi oppfordrer alle kunder, partnere og egne ansatte til alltid å rapportere mistanker om ulovlig eller uetisk adferd som kan være i strid med menneskerettigheter eller anstendig arbeidsforhold. Ingen som varsler vil bli utsatt for represalier. Klageprosedyren skal ikke brukes til eventuelle kundeklager eller til å rapportere saker knyttet til konflikter mellom enkeltpersoner. Vår avdeling for virksomhetsstyring har ansvaret for innholdet i styrende dokumenter. Leder for bærekraft har ansvaret for rapportering mens ansvaret for etterlevelse og oppfølging ligger hos de ulike rollene som inngår avtaler med den enkelte leverandør.
1.3.5 Mål og fremdrift siden sist
Mål: Følge opp utvalgte leverandører basert på deres svar til gjennomførte aktsomhetsvurderinger for 2023.
Status: Wattn har vært i dialog noen leverandører relatert til deres score på aksomhetsvurderingen, dette arbeidet fortsetter.
Mål: Anskaffe/utvikle digitale verktøy som kan støtte arbeidet med dokumentasjon og rapportering.
Status: Vi har anskaffet og implementert Factlines, et system som effektiviserer innsamling og analyse av bærekraftsdata og -risikoer. Det har gjort arbeidet mer oversiktlig og gjennomførbart, samtidig som prosessen med å utføre en overordnet desktop-analyse har blitt betydelig raskere. Systemet samler all informasjon på ett sted, og gir flere mulighet til å logge inn for en helhetlig oversikt.
Mål: Fokusere ytterligere på HMS og kulturbygging i tråd med Wattn sin strategi
Status: Ny HR løsning er innført, rutine og prosess for risikovurderinger knyttet til HMS er innført og følges opp kontinuerlig. Faste møter og tett samarbeid mellom ledelsen, AMU og tillitsvalgte med oppfølging av HMS planer er gjennomført i henhold til HMS årshjulet.
Mål: Utforme og innføre opplæringsprogram for ansatte med fokus på innkjøp og aktsomhetsvurderinger før avtaleinngåelser.
Status: Grunnlaget for å kunne sette i gang dette arbeidet, anskaffelsen av et system for forenkler arbeidet, er på plass. I tillegg til dette er innkjøpsrutiner er oppdatert.
2. Funn
Basert på egne operasjoner, leverandører og forretningspartnere har vi gjennomført en kartlegging av både faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvens for menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold.
Å være god på aktsomhetsvurderinger betyr ikke at en virksomhet ikke har negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø, men heller at virksomheten er åpen og ærlig om utfordringer og håndterer dette på best mulig måte i samråd med sine interessenter.
Vi har ikke avdekket faktiske negative konsekvenser på menneskerettigheter, inkludert krav til anstendige arbeidsforhold, i egen drift eller hos våre direkte leverandører. Gjennom vår kartlegging vurderer vi imidlertid at den største risikoen ligger i indirekte påvirkning via underleverandører.
2.1 Vurdering av egen virksomhet
Vi har gjennomført en vurdering av selskapet i henhold til retningslinjene. Interne vurderinger og vurdering utført av bedriftshelsetjenesten sett opp mot rutiner og retningslinjer dokumenterer at Wattn jobber med og for en ansvarlig forretningsmodell. Det er ikke avdekket avvik mot retningslinjene i 2024.
Vi er verifisert av Factlines. For å få «Verified by Factlines”- merket må vi kunne dokumentere at vi har implementert prosess for regelmessig kartlegging, risikovurdering og planer for oppfølging av leverandørene ved behov. Vi har også fullført en egenevaluering av Wattn. Merket viser at vi etterlever åpenhetsloven.
2.2 Vurdering av leverandører og samarbeidspartnere
Etter gjennomføringen av den detaljerte risikoanalysen står vi igjen med tre leverandører med middels risikoscore. Vi har hatt en naturlig avslutning på ett av samarbeidene på grunn av overgang til nytt system. De gjenværende leverandørene vil bli fulgt opp.
Aktivitet/produkt/tjeneste | Beskrivelse av vesentlig risiko og tilknytning | Vurdering av risikoens alvorlighetsgrad | Vurdering av risikoens sannsynlighetsgrad | |
---|---|---|---|---|
1 | Rådgivning og teknologi | Virksomheten er lokalisert i Norge, men har underleverandører i Europa. Det kommer frem at de har liten oversikt over sine leverandører og på grunn av dette scorer de høy risiko på menneskerettigheter og medium risiko på styring og arbeidskraft ifølge UN Global Compact risiko score. De har lav risiko på miljø og antikorrupsjon. | Middels | Potensiell |
2 | Teknologi og fysisk produkt | Kretskortene kjøpes fra Sverige, men det er sannsynlig atråmaterialet kommer fra Asia. | Middels | Potensiell |
3 | Systemleverandør | Virksomheten har underleverandører i India og de har ikke oversikt over arbeidsforholdene hos disse. | Middels | Vi har avsluttet samarbeidet med denne leverandøren |
Vi erkjenner også at vi har store teknologileverandører som Meta, Microsoft og Google, der vi verken har direkte kontaktpunkter eller tilgang til detaljert informasjon om virksomhetene.
3. Tiltak
Tabellen under viser planlagte tiltak for å forebygge og begrense vesentlige risikoer som er avdekket i aktsomhetsvurderingen pluss planlagte tiltak for å forbedre arbeidet med aktsomhetsvurderingene ytterligere.
Tiltak | Forventet resultat | |
1 | Følge opp leverandører med middels risikoscore ihht. prosessen skissert på punkt 1.3.3. Vi har allerede tatt kontakt med leverandørene og informert om scoren og bedt om nærmere informasjon om temaene menneskerettigheter, styring og arbeidskraft. Dette vil vi gjøre og dokumentere gjennom systemet Factlines. Vi må sikre oss at denne leverandøren signerer vår code of conduct. | Vi tror ved å innlede til direkte dialog vil vi får informasjon om at noe av det som mangler hos leverandørene i dag allerede er på plass. Vi har nære relasjoner til begge leverandørene og vi tror at vi vil ha påvirkningskraft til at leverandørene tar nødvendige grep. |
2 | Oppdatere interne innkjøpsrutiner og innføre opplæringsprogram for ansatte med fokus på innkjøp og aktsomhetsvurderinger. | Når dette er gjennomført vil vi kunne gjøre løpende aktsomhetsvurderinger hver gang vi vurderer en ny leverandør. Aktsomhetsvurderinger er en del av rutiner og prosesser. Dette vil bidra til vårt mål om å ha mindre enn 5 leverandører med middels eller høy risiko score |
3 | Kartlegge andelen leverandører som ikke har signert code of conduct. Deretter kontakte disse og be om signering. | Øke andelen leverandører som har signert code of conduct. Dette mener vi vil bidra til å holde våre leverandører på en lav risiko score. |
4 | Finne ut av hvordan vi eventuelt kan følge opp store amerikanske leverandører som Meta, Micro soft og Google. Vi skal starte med å kontakte Forbrukertilsynet for å be om råd og avklare forventninger. | Vi får en oversikt over hvilke forventninger og krav Forbrukertilsynet har til denne typen leverandører, og at vi eventuelt kan ta de med i aktsomhetsvurderingene for 2025. |
Tiltakene er en del av Wattn sitt systematiske arbeid med aktsomhetsvurderinger. Målet er å avdekke og redusere potensiell risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Ålesund, 19.06.2025
Styrebehandlet i styremøte Ålesund, 06/2024.