

Aktuelt
11. mars, 2025
Tre grunner til at SMB bør starte med bærekraftsrapportering
Bærekraftsrapportering har lenge vært mest aktuelt for store selskaper, men nå blir det også stadig mer relevant for små og mellomstore bedrifter (SMB). Enten du ønsker å styrke mulighetene for offentlige kontrakter, oppfylle nye krav fra banker og investorer eller redusere risiko, kan det lønne seg å få oversikt over eget miljø- og samfunnsansvar. I denne artikkelen deler vi tre grunner til hvorfor nettopp din bedrift kan ha nytte av å komme i gang med bærekraftsrapportering.
Grunn 1: Reguleringer og krav
Norske og europeiske myndigheter strammer gradvis inn på regelverket for bærekraft. Fra januar 2024 trådte anskaffelsesforordningen i kraft med krav om 30% vekting av klima og miljø i offentlige innkjøp. For deg som leverandør betyr det at du må dokumentere hvordan virksomheten din arbeider med miljø og klima for å vinne offentlige kontrakter.
Samtidig har Åpenhetsloven, som gjelder arbeidstaker- og menneskerettigheter i verdikjeden, vært gjeldende siden juni 2023. Store selskaper er pålagt å undersøke alle ledd i sin verdikjede, og oppdager de kritikkverdige forhold hos en underleverandør, kan kontrakten bli sagt opp dersom forholdene ikke rettes opp.
I tillegg til dette må store virksomheter nå rapportere bærekraftsdata i henhold til EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Som underleverandør kan små og mellomstore bedrifter bli bedt om å levere pålitelige tall og dokumentasjon. Og det stopper ikke der: Gjennom EUs taksonomi screenes bærekraften i aktiviteter og investeringer for å sikre tilgang på “grønn kapital”, blant annet i form av bedre lånebetingelser.
Til sist finnes det en frivillig rapporteringsstandard for bedrifter som ikke er omfattet av CSRD: Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed small- and medium-sized companies (VSME). Flere aktører, blant annet Finans Norge, ønsker å gjøre VSME obligatorisk for mindre virksomheter i fremtiden.
Grunn 2: Konkurransefortrinn og forventninger i markedet
Etterspørselen etter gode og sammenlignbare bærekraftsdata vokser – både blant banker, investorer og større selskaper som kjøper varer og tjenester. Om du ønsker å bli foretrukket leverandør, eller å tiltrekke deg de beste hodene, begynner stadig flere å se nytten av dokumenterbar bærekraft.
I tillegg er omdømme stadig viktigere. Kunder og samarbeidspartnere vil vite hva slags arbeid du gjør for miljøet og samfunnet. Bedrifter som ikke tar dette på alvor, risikerer å ende i grønnvaskings-debatte og få negativ medieoppmerksomhet.
Grunn 3: Risiko
Bærekraftsrapportering handler også om å forstå og minimere risiko – både fysisk, overgangsrelatert og systemisk.
• Fysisk klimarisiko kan for eksempel gjelde bygg i flomutsatte områder. Ekstremvær kan gjøre det vanskelig å forsikre eiendommene, og lånefinansiering kan bli utfordrende.
• Overgangsrisiko dreier seg om nye lover og forskrifter, skiftende markedsforhold og strengere miljøkrav. Manglende rapportering kan koste dyrt gjennom tapte kontrakter og svekket omdømme.
• Systemisk risiko handler om global påvirkning: Økende knapphet på råvarer og ustabile leveranser kan ramme bedrifter som ikke har oversikt over – og planer for – sin verdikjede.
Veien videre: Kom i gang nå
Basert på disse tre grunnene – reguleringer, markedsforventninger og finansiell risiko – er det tydelig at små og mellomstore bedrifter bør ta bærekraftsrapportering på alvor. Virksomheter som begynner nå, vil ikke bare stå sterkere i møte med nye krav, de vil også øke sin konkurransekraft og minimere risiko.
Wattn tilbyr bootcamp i bærekraftsrapportering
Meld deg på her – dette er markedets raskeste og billigste måte å komme i gang med en solid bærekraftsrapport, i samarbeid med TILT Lab. Ved å prioritere bærekraft nå, tar du viktige grep for fremtiden og sikrer at bedriften din er både lønnsom og relevant i årene som kommer.