
Bærekraftsbibliotek
Vesentleghetsanalyse
Hva våre interessenter tenker og forventer av Wattn nå og i framtiden er viktig for oss. God dialog med interessentene gir oss verdifull informasjon og legger et godt grunnlag for gode beslutninger.
Som en del av innsikts -og analysearbeidet for vår bærekraftstrategi, gjennomførte vi våren 2021 en vesentlighetsanalyse. I analysen avdekket vi hvilke bærekrafttema som er viktig for interessentene våre og som samtidig er viktig for vår evne til langsiktig verdiskapning. Vi har definert våre viktigeste interessenter til å være følgende:En oversikt over Wattns interessenter
I gjennomføringen av analysen ble det utarbeidet en spørreundersøkelse der ulike tema innen miljø, sosiale forhold og virksomhetsstyring (ESG) skulle rangeres som viktig, viktigere og viktigest. Kartleggingen ble gjennomført som digitale intervju og spørreundersøkelser. Vi mener vi fikk et godt datagrunnlag med innsikt fra 4036 personer i tillegg til den løpende interessentdialogen.
Basert på en samlet vurdering og en kategorisering, er følgende tema definert som de mest vesentlige for bærekraftsarbeidet i Wattn.En oversikt over hva som er viktigst for våre interessenter og hva som er viktigst for oss I tillegg til den løpende interessentdialogen vi har gjennom året, vil vi hvert tredje år gjennomføre en strukturert vesentlighetsanalyse som en del av vår strategi syklus.
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe klimaendringene innen 2030. Vårt innsikts -og analysearbeid la naturlig nok grunnlaget for å se på hvilke av disse målene vårt bidrag kan ha størst effekt. Vi har valgt å ha ekstra fokus på tre av målene:
Nr. 7 - Ren energi til alleNr. 12 - Ansvarlig forbruk og produksjon
Nr. 13 - Stoppe klimaendringene
Etiske retningslinjer
Lojalitet
Medarbeidere i Wattn AS skal ivareta selskapets interesser og bidra til at mål og strategier blir realisert.
Medarbeidere i Wattn AS skal ta gode etiske valg og med det sørge for å bygge et godt omdømme for selskapet.
Medarbeidere i Wattn AS skal utnytte sin kompetanse til å sikre gode prosesser før det blir fattet vedtak. Når vedtaket er fattet, forventes det imidlertid at dette følges opp på en lojal måte.
Vi anmoder alle som jobber i Wattn AS om å være åpne om etiske utfordringer og til å støtte medarbeidere som sier fra om etiske problemstillinger.
Arbeidsmiljø
Medarbeidere i Wattn AS skal vise respekt og omtanke for andre og arbeide aktivt for et godt arbeidsmiljø som er preget av likeverd og mangfold.
Medarbeidere i Wattn AS skal utføre arbeidsoppgavene slik at de ikke setter eget eller andres liv og helse i fare.
Ledere i Wattn AS har et særskilt ansvar for å være et godt forbilde når det gjelder å ivareta regler for god etisk atferd, samt sørge for at andre er kjent med og følger reglene.
Økonomisk ansvar og interessekonflikter
I Wattn AS skal vi alltid opptre på en måte som gjør at integriteten og troverdigheten vår ikke skal kunne trekkes i tvil.
Medarbeidere i Wattn AS skal ikke bruke sin stilling til personlig vinning.
Medarbeidere skal ikke tilby eller ta imot godtgjørelser, tjenester, provisjoner eller andre fordeler som kan bidra til uheldige bindinger i et forretningsmessig forhold.
Medarbeidere som er part i en sak, er i nær familie eller har nært vennskap med en som er part, skal ikke påvirke eller avgjøre en sak med økonomiske konsekvenser i Wattn AS. Er du i tvil, ta kontakt med din nærmeste leder.
Wattn AS har nulltoleranse når det gjelder korrupsjon.
Gaver og sosiale arrangementer
Medarbeidere skal ikke tilby eller ta imot gaver eller delta på arrangementer som er egnet til å påvirke objektiviteten og uavhengigheten til våre forretningspartnere.
Medarbeideren skal alltid avklare med sin nærmeste leder om vedkommende skal delta på arrangementer hos sine forretningspartnere. Reiser og overnatting skal normalt dekkes av Wattn AS.
Wattns arrangementer, der vi inviterer kunder, leverandører og offentlige tjenestepersoner, skal være innenfor rammene av det etiske regelverket til Wattn AS.
Annen virksomhet
Medarbeidere skal ikke ha annet arbeid eller drive privat næringsvirksomhet som er av et slikt omfang at det kan gå utover arbeidet i Wattn AS.
Styreverv der man ikke representerer Wattn AS skal alltid godkjennes av AD. Dette gjelder normalt ikke frivillige organisasjoner.
Bruk av utstyr og eiendeler
Medarbeidere som bruker utstyr og eiendeler fra Wattn AS i arbeidet, må bruke det med varsomhet og i tråd med retningslinjer/instrukser.
Medarbeiderne skal utføre arbeidet i samsvar med retningslinjene/instruksene som gjelder for arbeidet. Den enkelte medarbeider skal videre bruke nødvendig verneutstyr, vise aktsomhet og ellers medvirke til å hindre ulykker og helseskader.
Medarbeidere skal ikke bruke Wattns IT-systemer til aktiviteter som strider mot norsk lov, eller som kan oppfattes som uetiske eller støtende.
Privat bruk av Wattns utstyr og eiendeler skal være avklart, brukes med varsomhet og i samsvar med retningslinjer. Medarbeideren er selv ansvarlig for lånt utstyr.
Informasjon til media
Uttalelser til media skal skje i samsvar med Wattns retningslinjer for informasjon til media. Dette betyr at før opplysninger blir gitt, må det være klart at de ikke er i strid med lover og retningslinjer.
a) Uttalelser til media om saker av “faglig” karakter skal gis av medarbeidere som har fagkunnskap og som i tråd med retningslinjene kan uttale seg til media.
b) Uttalelser til media om saker av prinsipiell eller politisk karakter skal kun gis av
adm. direktør eller styreleder.
c) Styresakene til Wattn AS er ikke offentlige. Informasjon til media skal derfor gis av adm. direktør eller styreleder.
d) Medarbeidere som har tilgang til styresakene, har ikke anledning til å bringe denne informasjonen videre til uvedkommende.
Medarbeiderne plikter å tie om alle forhold som gjelder drift eller forretningsforhold, samt personalopplysninger som vedkommende har fått kjennskap til i forbindelse med arbeidet. Alle ansatte i Wattn AS må signere en taushetserklæring.
Regler for god kommunikasjon
I Wattn AS blir det forventet at all informasjon og kommunikasjon, internt og eksternt, skal være profesjonell og bidra til å skape gode relasjoner og et godt omdømme.
Medarbeiderne skal ikke bruke Wattns kommunikasjonskanaler til negativ omtale av kunder, forretningsforbindelser eller medarbeidere, eller på annen måte som er i strid med selskapets etiske regler.
Mobbing, trakassering og diskriminering
I Wattn AS er respekt og likeverd en selvfølge, og det finnes ingen aksept for mobbing, trakassering eller diskriminering. Alle plikter å si fra om dette, og slike forhold skal følges opp umiddelbart med dem det gjelder.
Rusmiddel
Wattn AS er en rusfri arbeidsplass. Bruk av alkohol eller andre rusmidler i forbindelse med arbeidet er å anse som oppsigelsesgrunn. Det kan gjøres unntak dersom man velger å delta i behandlings- og ettervernopplegg.
Ved særskilte arrangementer for kunder, leverandører og medarbeidere kan det i regi av Wattn AS serveres avgrensede mengder alkohol dersom det blir oppfattet som passende.Organisasjonsfrihet
Retten til å organisere seg er en grunnleggende menneskerett. Artikkel 8 i FNs konvensjon om økonomisk, sosiale og kulturelle rettigheter slår fast at alle har rett til å danne fagforeninger og slutte seg til en fagforening etter eget valg. I arbeidsmiljøloven heter det i §13-1 at direkte og indirekte diskriminering på grunn av medlemskap i arbeidstakerorganisasjoner er forbudt.
En betydelig andel av våre ansatte er medlem i en fagforening, og vi synes det er veldig viktig å ha et godt samarbeid med de fagforeningene våre ansatte er medlem av.
Retningslinjer for kommunikasjon om berekraft
Vår bærekraftstrategi skal definere mål og retning for vårt arbeid i årene fremover.
Retningslinjer for kommunikasjon av bærekraft skal hjelpe oss å synliggjøre både ambisjoner, resultat og fremgang for alle interessenter. Vi skal også være ærlig på de områdene der vi ikke presterer godt nok. Vår kommunikasjon skal være ærlig, forståelig og tilgjengelig.
Vi har prioritert fem fokusområder der vi mener at vi kan gjøre størst forskjell. Hva disse er og hvilke tiltak vi har satt i gang innenfor disse områdene skal vi være åpne på.
Tilgjengeliggjøring av informasjon
Vi skal gjøre relevant bærekraftsinformasjon tilgjengelig for både kunder, ansatte og andre interessenter. Vi skal kommunisere lettfattelig og tydelig. Det skal være enkelt å finne informasjon om hvordan vi jobber med bærekraft.
Produktinformasjonen skal presenteres slik at det er enkelt for kunder å ta bærekraftige valg. Vår hjemmeside wattn.no og vår årsrapport vil være naturlig hovedkilder til informasjon om hva vi gjør for at vi sammen skal nå FNs bærekraftsmål.
Grønvaskingsplakat
Vi har signert grønnvaskingsplakaten som er en veileder for god og bærekraftig kommunikasjon.
Grønnvasking er en form for villedende markedsføring der et produkt eller en virksomhet blir framstilt som bedre enn det den faktisk er, når det gjelder innvirkning på klima, natur, dyr og mennesker. Plakaten er en rettesnor for små og store virksomheter som vil unngå grønnvasking og bidra positivt til at det grønne skiftet skjer raskere. Les mer om grønnvaskingsplakaten her.I punktet under er forklaringen på hvordan vi vil etterleve prinsippene.
Vær ærlig og etterrettelig
Vi skal være forsiktige med å bruke ord som grønn, bærekraftig, resirkulerbar, eco- og rettferdig, uten å samtidig forklare og dokumentere hva vi har gjort eller skal gjøre. Vi skal også unngå glansbilder av ren natur, grønne blader, vindmøller i solnedgang eller lykkelige arbeidere for å fremstå mer bærekraftig enn vi er. Naturlig nok skal resultat fra tester og undersøkelser ikke tilpasses til egen fordel.
Pass på at bærekraftsarbeidet ikke bare skjer i kommunikasjons- og markedsavdelingen
Vårt bærekraftsfokus er forankret i vår forretningsstrategi, og vi arbeider for at alle ansatte i selskapet skal ha et bevisst forhold til bærekraft. Det blir utarbeidet retningslinjer for hvordan vi jobber med bærekraft i produkt- og tjenesteutvikling samt eksempler på hvordan dette blir håndtert opp mot våre leverandører.
Vær varsom med å snakke om viktigheten av bærekraft, natur, klima, menneskeverd og etisk handel, dersom en selv ikke tar reelle grep
Vår kommunikasjon skal være forankret i våre målsettinger og fokusområder.
Unngå å tåkelegge eller underkommunisere eget utslipp og negative avtrykk på klima, natur og mennesker
Vi skal være transparente i vår kommunikasjon. Der vi fortsatt har en vei å gå, skal vi kommunisere hva vi gjør for å bli bedre.
Vær varsom med å bruke en stor del av markedsbudsjettet på små tiltak som ikke gjør noe med det vesentlige fotavtrykket
Vi forplikter oss til å bruke mesteparten av vår tid og midler til å prioritere store langsiktige tiltak fremfor å bruke store deler av markedsbudsjettet til å kommunisere små gevinster innenfor bærekraftsarbeidet.
Unngå å kjøpe god samvittighet gjennom klimakvoter eller ved å la andre plukke plast
Vi jobber kontinuerlig for å redusere våre egne utslipp først. Vi vil hvert år sette ned og gjennomføre en rekke tiltak for at vi skal redusere vårt fotavtrykk. Frem til vi er klimanøytral, vil vi kjøpe klimakvoter, men dette er ikke en hvilepute og er kun en midlertidig løsning.
Bruk de etablerte merkeordningene, eller jobb for å etablere gode merkeordninger på tvers av din bransje dersom det mangler
Vi forplikter oss til å bruke etablerte merkeordninger.
Vær forsiktig med uttrykk som bedre for klima, bedre for naturen, bedre for miljøet osv.
Kommunikasjonen av våre produkt og tjenester skal være transparent og enkle å forstå. Når vi kommuniserer om våre initiativ skal vi forklare hvordan og hvorfor dette er bærekraftig, gjennom å vise til resultat. Når vi sier at noe er bærekraftig skal vi grunngi dette.
Vær varsom med å markedsføre virksomheter kun på bærekraftsmål den er god på
Vi har utarbeidet fokusområder innen bærekraft der vi mener vi har størst mulighet til å påvirke. Disse fokusområdene er utarbeidet etter en grundig innsikts- og analyseprosess. Hvert år setter vi opp tiltak for å nå målene som er satt. Vi vil være åpne og transparente om veien vi har å gå.
Vær forsiktig med å bruke donasjoner og sponsorat som bevis på at du jobber med bærekraft
Fokuset på bærekraft skal gjennomsyre hele vår forretning. Naturlig nok vil våre sponsorat også ha bærekraftselement i seg. Men disse sponsoratene vil ikke bli brukt som «bevis» på at vi er opptatt av bærekraft. Det at vi er opptatt av bærekraft håper vi vil gjenspeile seg i alt arbeid vi gjør i kjernedriften av selskapet.Varslingsrutiner
Formål
Formålet med varslingsrutinene er å sikre arbeidstakerens rett til å fremme varsel om kritikkverdige forhold. Arbeidstakerens rett til å varsle er regulert i Arbeidsmiljølovens kapittel 2A.Hvilke forhold er kritikkverdige?
Med kritikkverdige forhold mener vi forhold som er i strid med rettsregler, etiske retningslinjer i selskapet eller etiske normer som det er bred enighet om i samfunnet, og som kan medføre:- fare for liv og helse
- fare for klima og miljø
- korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
- misbruk av myndighet
- uforsvarlig arbeidsmiljø
- trakassering og diskriminering
- brudd på personopplysningssikkerheten
- vesentlig brudd på selskapets rutiner for styring og kontroll
- manglende oppfølging av selskapets policyer og retningslinjer
Ytringer som gjelder arbeidstakerens egne arbeidsforhold blir ikke regnet som varsling, med mindre de omhandler punktene som er omtalt ovenfor.
Varslingsrett og -plikt
Arbeidstakerne har både rett og plikt til å varsle om kritikkverdige forhold i selskapet. Plikten til å varsle gjelder saker som omhandler:- feil eller mangler som kan føre til fare for liv og helse
- trakassering og diskriminering
- skader og/eller sykdom som har sin årsak i arbeidet eller forhold på arbeidsplassen.
Den som varsler har rett til å varsle anonymt, skriftlig eller muntlig.
Hvem kan man varsle til?
Dersom arbeidstakeren oppdager kritikkverdige forhold, har vedkommende plikt til å varsle. Selskapets retningslinjer for varsling har to alternative kanaler:1. Varsling i linjen / til ledelsen (nærmeste leder, HR-sjef eller AD)
2. Varsling til tillitsvalgt/verneombud
Når man varsler via tillitsvalgt eller verneombud, må de videreformidle varselet før arbeidsgiverens plikt til å følge opp slår inn.
Håndtering av varsel
Følgende prinsipper gjelder for håndtering av varsling:- Alle varsler skal følges opp innen rimelig tid
- Det er mulig å forbli anonym
- Alle varslingsmetoder skal følges opp på samme måte
- Varsler skal håndteres konfidensielt
- Varslingssystemet skal kunne brukes uten frykt for konsekvenser
- Varsleren skal få tilbakemelding innen rimelig tid
Den som mottar varselet, skal normalt informere HR-sjef og/eller AD om saken. Deretter skal det avklares hvordan saken skal følges opp.
Det skal gjøres en vurdering av hvem som har relevant kompetanse og objektivitet til å følge opp saken. Fakta må kartlegges ved å gjennomgå dokumentasjon og/eller gjennomføre intervjuer.
Dersom varselet retter seg mot en bestemt person, skal vedkommende som hovedregel bli gjort kjent med varselet og opplysningene som er gitt, og med dette som utgangspunkt få gi et tilsvar i saken.
Oppfølgingen av varselet skal dokumenteres skriftlig til det foreligger en konklusjon.
Partene skal varsles når det foreligger en konklusjon i saken.
Dersom det blir konkludert med at det har skjedd kritikkverdige forhold, må arbeidsgiveren ta stilling til bruddets alvorlighetsgrad.
Arbeidsgiveren har også ansvaret for at den som varsler har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø både under og etter saksbehandlingen, og om nødvendig sørge for tiltak som hindrer gjengjeldelse.
Policy diskriminering
Wattns policy for likestilling og forbud mot diskriminering
Wattn skal arbeide aktivt og målrettet for å fremme likestilling og hindre diskriminering og trakassering.
For å nå målet skal vi:
etterleve “Lov om likestilling og forbud mot diskriminering”, med fokus på å fremme likestilling og forby diskriminering og trakassering. Forbudet gjelder på grunn av: kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet (blant annet nasjonal opprinnelse, hudfarge og språk), religion, livssyn, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, politisk syn eller medlemskap i fagforeninger.sørge for at dette gjelder hele arbeidsforholdet – fra stillingen blir utlyst til arbeidsforholdets slutt.
ikke forskjellsbehandle søkere, medarbeidere eller innleide medarbeidere uten saklig og lovlig grunn.
innarbeide gode rutiner for alle i selskapet og jobbe kontinuerlig med forbedringsfokus gjennom avviksrapportering.
vurdere resultatet av arbeidet med likestilling og forbud mot diskriminering og trakassering ved å undersøke om det finnes risiko for diskriminering eller andre hindre for likestilling, analysere funn og iverksette egnede tiltak.
Retningslinjer for tenestereiser
Formål
Wattn ønsker å legge til rette for at tjenestereiser skjer på en bærekraftig, miljøvennlig, sikker, praktisk og kostnadseffektiv måte for våre medarbeidere.
Wattn ønsker å legge til rette for stadig økt bruk av videokonferanser internt og eksternt. I tråd med målsettingen om å gå foran som et godt eksempel for våre omgivelser og redusere vårt eget klimaavtrykk på tjenestereiser fra referanseåret 2022 med 20 % innen utgangen av 2024, skal ansatte velge klimavennlige møte- og reiseaktiviteter.
Hovedprinsipp
Før vi reiser blir følgende vurderinger gjort
Før alle reiser skal det bli gjort en vurdering av behovet, både når det gjelder tidsbruk, kostnader og klimaperspektivet.
Har man møter på to timer eller mindre må man alltid vurdere om man kan erstatte det med et digitalt møte. Spesielt gjelder dette lange reiser med blant annet flytransport.
Når vi skal reise blir følgende vurderinger gjort
Møter og gjennomføringstidspunkt bør planlegges med mål om å oppnå kortest mulig samlet reiselengde og reisetid.
Grønn og miljøvennlig transport skal ha førsteprioritet, så langt det er mulig med omsyn til forsvarlig tidsbruk, praktisk gjennomføring og kostnadseffektivitet.
Der det er praktisk bør man legge til rette for felleskøyring spesielt ved interne møter/ arrangement.
Planlegge slik at man kan gjennomføre flere møter på samme reise.
For å redusere risiko i sammenheng med jobbreiser bør man vurdere å unngå at kritiske funksjoner i selskapet benytter samme transportmiddel.
Etter reisen er gjennomført
Huks å skrive reiseregning slik at selskapet får registrert reisen og registeret aktiviteten i selskapet
Vurder om reisen kunne vært lagt opp mer effektivt
God tur!Personvernpolicy
Miljøfyrtårnsertifisering
Våre kontorer ble miljøfyrtårnsertifisert 3. mars 2022.
Har du innspill, eller spørsmål?
Vi setter stor pris på gode innspill og spørsmål! Så sitter du og lurer noe, send en e-post til leder for bærekraft, Elin Hessen på elin.hessen@wattn.no.